Page content

WordPress

Wat is WordPress? WordPress is een CMS, Content Management System, waar je relatief eenvoudig websites mee kunt bouwen en onderhouden. WordPress begon als een klein en eenvoudig platform voor bloggers, maar wordt inmiddels gebruikt om hele geavanceerde websites te maken door miljoenen gebruikers. De reden dat het CMS zo populair is, is het gebruikersgemak en de eindeloze mogelijkheden.

Wordpress CMS

Een website maken met WordPress

Er wordt vaak gezegd dat een website maken met WordPress eenvoudig is, maar dat is het niet per se. Je kunt namelijk veel geavanceerde functies en designs bouwen met het CMS.

Om een website te kunnen bouwen met WordPress, moet je allereerst een thema kiezen. Dit is een soort van template waarin jouw content gegoten zal worden. Er zijn duizenden gratis- en betaalde thema’s, dus dikke kans dat er iets voor jou tussenzit.

Ieder thema werkt net iets anders. Vaak zijn er al een aantal pagina’s ontworpen die jij nog kunt aanpassen en aanvullen met je eigen teksten en afbeeldingen. Via de Customiser kun je vervolgens jouw huisstijl implementeren, denk aan kleuren en lettertypes.

Wordpress content toevoegen aan je website

Ook zijn er thema’s waar je visueel mee kunt bewerken, de zogenaamde¬†drag and drop themes. Hier¬†start met je met een vooraf ontworpen pagina of een blanco canvas en kun je allerlei elementen inladen en slepen. Zo kun je zien hoe je pagina eruit gaat zien en hoef je niet echt te programmeren.

Extra functies toevoegen aan je WordPress website

Het nadeel van WordPress, is dat er weinig specifieke functies zijn ingebouwd. Zo is er bijvoorbeeld niet altijd een contactformulier module aanwezig, ontbreken chat functies, heb je geen controle over belangrijke SEO elementen en ga zo maar door.. Gelukkig heeft WordPress daar een oplossing voor: plugins. Dit zijn in feite stukjes code van andere ontwikkelaars die je in jouw website implementeert. Voor bijna iedere functie die je kunt bedenken is er wel een plugin ontwikkelt. Soms gratis, soms betaald. Maar let op! Niet alle plugins gaan goed samen. Ze zijn tenslotte door verschillende mensen ontwikkeld. Ik raad je daarom aan om zo min mogelijk plugins te installeren en te checken of ze compatible zijn met jouw WordPress thema.

Kun je functies toevoegen zonder plugins?

Zeker! Maar dan moet je wel PHP (& JavaScript en CSS) kunnen programmeren. Wanneer je dit kunt, kun je jouw code direct in de code van WordPress of het thema implementeren.

Tip: implementeer jouw code wel in een Child Theme. Doe je dit niet? Dan ben je jouw code na een WordPress update kwijt.

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Het is belangrijk om te weten dat er twee verschillende WordPress platformen bestaan die flink van elkaar verschillen. Wanneer je een serieuze website wilt opzetten, raad ik je aan te kiezen voor WordPress.org. Dit is namelijk het open source CMS waarmee je een professionele website kunt opzetten. De website kun je op je eigen domeinnaam bouwen en koppelen aan een hostingpakket van jouw voorkeur.

Wanneer je kiest voor WordPress.com, dan krijg je een simpele variant. Je kunt wel een gehele website bouwen, maar die wordt vervolgens op een subdomein van WordPress geplaatst. Bijvoorbeeld: www.jouwdomein.wordpress.com.

 

Wil jij een WordPress website maken of laten maken? Neem dan contact op.

 

    Comment Section

    0 reacties op “WordPress

    Plaats een reactie


    *