arrow_drop_up arrow_drop_down
10 augustus 2018 

Het perfecte videoformaat voor social media

Video is en blijft een perfect middel om te delen op social media. Het vergroot namelijk het bereik van jouw berichten en het roept interactie op. En dat is precies wat jij wilt. Interactie vergroot namelijk weer het bereik van jouw berichten: Win-Win dus! 🙂

Tip: Om je bereik zo groot mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je de video upload via de social media kanalen zelf en het niet deelt via een linkje.

Online video is groot en blijft groeien. We kijken immers liever een video dan dat we lange lappen (saaie) tekst lezen. Daarnaast kun je middels online video van alles leren terwijl je jouw newsfeed op Facebook, Twitter, Instagram of ander social media platform bekijkt. Simpel en lekker snel!

Maar wat is het perfecte formaat van de video’s die jij kunt delen op social media? Ik zeg: vierkante video’s. De reden hiervoor is dat een vierkante video de grootste oppervlakte heeft van alle videoformaten die jij kunt delen op social media. Je bent dus veel zichtbaarder met een vierkante video dan wanneer je een rechthoekige video deelt. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld van Linkedin.

verschillende videoformaten op linkedin

De vierkante video valt meer op zo, toch? 😉 Maar dat wordt pas helemaal mooi wanneer je op mobiel kijkt. Een vierkante video neemt dan snel het halve scherm in!

Wil jij de video ook op YouTube plaatsen?

Dan raad ik je aan om twee versies van je video op te slaan (voorlopig). Namelijk de vierkante voor social media en een rechthoekige (16:9) video voor op YouTube. Wanneer je een vierkante video op YouTube plaatst, zal er het er snel amateuristisch uit gaan zien. Dit komt doordat YouTube dan automatisch zwarte balken langs jouw video plaatst.

De verwachting is dat ook verticale en vierkante video’s een plekje gaan krijgen binnen YouTube en dan met name op mobiel.

Hoe lang moet een video zijn voor social media?

De ideale lengte van jouw video verschilt een beetje per social media kanaal. Zo kun je op Instagram video’s plaatsen van maximaal één minuut. Dat is dan in een bericht. Bij Instagram Stories en IGTV ligt dat nog anders. Die één minuut is erg kort en ik raad je aan goed gebruik te maken van deze tijd en dit niet verder in te korten.

Wanneer je kijkt naar Facebook en Linkedin is de ideale lengte ongeveer twee minuten (2:00). Dat komt door de korte aandachtsspanne van de kijkers. Daarnaast wordt jouw video waarschijnlijk gevonden doordat de kijker door zijn of haar tijdlijn aan het scrollen is op social media. Maar niet getreurd Facebook Ads liefhebbers: deze lengte geeft je nog meer dan genoeg info voor het maken van aangepaste doelgroepen en targetingopties.

Voor zou ik een langere video maken en dan mikken op 15 minuten. Langere video’s scoren beter in de zoekresultaten van YouTube en dat is niet vreemd. Net als Google, wil YouTube haar gebruikers de beste antwoorden geven en dat kan vaak beter met een langere informatieve video dan een hele korte.

video-length-chart-backlinko

Video lengtes op YouTube door Backlinko

Een video van 15 minuten maken klinkt alsof je een hele documentaire moet maken he? Daar ben ik het mee eens, maar als je er eenmaal lekker in zit, zijn die 15 minuten zo om!

Over de schrijver
Staat voor jou klaar om je te helpen met online marketing. Dagelijks is hij bezig met het optimaliseren van websites volgens de spelregels van Google. Wil jij ook hoger scoren? Laat van je horen!
Reactie plaatsen